29 Haziran 2015 Pazartesi

Vaziyet Planı Nedir?

Vaziyet planı; inşaat alanında bulunan her türlü varlığın yerini belirten haritadır. Söz konusu alanın konumunu gösterir, yerleşim planı da denebilir. Vaziyet planını projenin mimarı çizer.



Vaziyet planının özellikleri ;

1. Vaziyet planı ölçeği genellikle 1/200 veya 1/500 olur. Ancak proje büyüklüğüne göre 1/1000, 1/2000 ölçekli de olabilir.

2. Arsanın parsel numarası, komşu arsaları, parsel numaraları ve üzerindeki yapıları ile beraber gösterilerek kaç katlı oldukları belirtilir

3. Kuzey yönü, Hakim Rüzgar ve Manzara gösterilip işaretlenir.

4. Yapının yola olan ölçüsü, yapının kitle ölçüsü, arsa dışındaki yolun adı ve genişliği yazılır.

5. Yapıların kitlesi, plan görünüşü veya perspektif olarak çizilir. İç ayrıntı gösterilmez.

6. Yapı giriş yeri, arsa içindeki giriş yolu, otopark ve diğer gezinti yolu gösterilir. Garaj bahçeler, havuzlar, sosyal tesisleri, yönetim binaları ve tamamlayıcı yapılar varsa çizilir. Kuyu, sarnıç, fosseptik çukuru gibi yeraltı yapıları ile arsada mevcut olan ağaçlar gösterilir.

7. Arsa köşeleri ve gerekli yerlerinin teras döşemelerinin ve gereken diğer yerlerin kotları, kabul edilen sıfır kotuna göre eğimi gösterilir.

8. Yapı birden çok bloklar halinde ise, her yapı bloğunun ismi veya işareti kendi bloğu üzerine yazılır.

9. Çizim ile gösterilenlerden başka, vaziyet planında, paftanın uygun yerine yapılacak tablolar yardımıyla yapı ile ilgili (kat alanı, yapı toplam alanı, yapı cinsi, yapı bedeli, meslek odalarınca istenen bilgiler, yapı kadastro kayıtları vb.) bilgiler verilir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder