29 Şubat 2016 Pazartesi

Aile Konutu ve Şerhi Nedir?

Aile konutu , evli çiftin düzenli yerleşim amacıyla kullandığı ve yaşadığı yer olarak tanımlanıyor. Türk Medeni Kanunu ailenin oturduğu konuta özel düzenlemeler ve sınırlamalar öngörüyor. Bu düzenlemelere göre malik olmayan eş tapu kütüğüne aile konutu şerhi koydurabiliyor.

aile konutu serhi gayrimenkul rehberim

Aile konutu kaydı nasıl yaptırılır?

Malik olmayan eş kayıtlı bulundukları muhtarlıktan oturdukları evin ikâmetgahı olduğuna dair bir belgeyi alarak, evlenme cüzdanıyla birlikte Tapu Sicil Müdürlüğü’ne müracaat edebiliyor. Bu müracaatla birlikte tapu sicil müdürü gerekli işlemleri yaparak taşınmazın tapu kütüğünün şerhler hanesine “aile konutudur” kaydını düşüyor.

Bu kaydın düşülmesi ile birlikte bazı haklardan yararlanmak mümkün oluyor. Mesela tapu kütüğüne şerh konulduktan sonra malik olan eş, eşinin haberi olmadan aile konutunu satamıyor. Üzerinde eşinin muvafakatı olmadan mülkiyeti sınırlayan işlemler yapamıyor. Örneğin, bir kredi alacaksa evi bankaya ipotek ettiremiyor.

Aile konutu şerhi konulan ev satılır mı?

•Aile konutu, tapuda aile konutu şerhi konulmuş olduğu halde satılırsa, bu satış geçersiz kabul ediliyor.

•Rızası olmayan eş, Türk Medeni Kanunu’nun 194. maddesine göre tapu iptal ve tescil davası açabiliyor. Dava sonucunda, yapılan satış işlemi ve üçüncü şahıs üzerinde kayıtlı olan aile konutuyla ilgili tapu kaydı iptal ediliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder